A partir de la segona meitat del segle XX, els camins tradicionals comencen a perdre protagonisme. S’imposava una nova cultura de les comunicacions, els fluxos i la mobilitat que canviaria el mapa de les infraestructures. A partir de llavors i fins a l’actualitat, els habitants que han restat al camp i a la muntanya han centrat la seva mobilitat en l’ús de vehicles a motor, i s’han limitat a fer servir la xarxa de carreteres i de pistes adients. Així doncs, el pas del temps i la manca d’ús, per l’absència de caminants, es van aliar per accelerar els símptomes d’abandonament: murets de pedra seca esberlats, esllavissades de terres, invasió de la cobertura vegetal, descomposició del paviment, en el pitjor dels caos, o la desaparició total de la traça.
Camí Vell de les Valls d’Aguilar va néixer de la fusió de dues iniciatives que s’estaven desenvolupant en aquest municipi al mateix temps i que no tenien cap connexió prèvia, tan sols l’interès i la motivació pels camins tradicionals. Per una banda, la Unió Excursionista Urgellenca (UEU) va iniciar un procés participatiu que consistia en demanar als socis i sòcies de l’entitat que aportessin el màxim d’informació possible sobre els itineraris de senderisme existents a l’Alt Urgell. Gràcies al bon nivell d’informació documental obtingut al municipi de les Valls d’Aguilar (sobretot referent a cartografia històrica i fotogrametria) es va ampliar la recollida amb la incorporació d’informació procedent de les fonts orals a través d’entrevistes a persones autòctones. Aquestes aportaven elements que difícilment es trobava al material editat, però eren fonamentals per entendre tant la situació pretèrita dels camins tradicionals com l’actual. Així mateix, es va complementar la recollida d’informació amb dades bibliogràfiques i fonts cadastrals.
L’inici de la recollida d’informació sobre els camins del terme va coincidir en el temps amb la posada en marxa d’una iniciativa de l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar que consistia en la recuperació de camins tradicionals per part dels veïns del municipi.
A partir d’un seguit de trobades itinerants pels diversos pobles es proposava dur a terme tasques d’arranjament d’algun camí antic. En aquest sentit, durant els anys 2013 i 2014 es van realitzar algunes accions amb la implicació de diversos col·lectius: ajuntament, veïns, caçadors, estiuejants i voluntaris que participaven en un camp de treball internacional.
A partir d’aquest moment, les accions entre l’Ajuntament i la UEU es van coordinar per poder recopilar i sistematitzar el màxim d’informació sobre la xarxa de camins tradicional del municipi i identificar el seu traçat amb la màxima exactitud possible, per tal de tenir la certesa que aquells camins que s’estaven recuperant corresponguessin amb els antics camins rals del terme.
A principis de l’any 2015 es va obtenir finançament per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, els fons FEADER i la Diputació de Lleida, i a partir d’aquest moment és quan neix oficialment el projecte Camí Vell de les Valls d’Aguilar. Atès que abordar la totalitat de la xarxa històrica de camins del terme era complex, tant des del punt de vista dels recursos com de calendari, es van seleccionar els principals camins que unien els diversos pobles del municipi, els coneguts com a camins rals, d’aquesta manera s’aconseguia que el màxim de nuclis de població fessin seva la iniciativa i ningú restava exclòs del projecte. Per dur a terme tot aquest seguit de tasques, l’Ajuntament va comptar amb l’assistència tècnica de la Unió Excursionista Urgellenca i de les empreses alt urgellenques TAUP i Terrelló, a més del suport d’un seguit de veïns del municipi.zxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczxzxczxcxvczx
A la fotografia de dalt: el Carlets de cal Marxant de Taús, a la Carrerada (’70). A la fotografia de baix: L’Ot, besnét del Carlets, inaugurant el Camí Vell de les Valls d’Aguilar el 25 d’octubre del 2015.